Despre catedra de jurnalism

"Mă întreb, în termeni rezonabili, dacă lansarea unui proiect european prin care se finanțează formarea viitorilor jurnaliști este un subiect de interes pentru jurnaliștii clujeni și, de asemenea, dacă este un subiect de interes pentru public. Ca parte interesată în lansarea și implementarea unui asemenea proiect, eu voi spune că da, subiectul interesează atât managerii din presa clujeană, cât și publicul. Ca parte la fel de interesată, mass-media clujeană, în cea mai mare parte, a spus nu, în numele ei și al publicului clujean", scrie Viorel Nistor, profesor la FSPAC, catedra de jurnalism, într-un editorial publicat pe ZIUA de CLUJ.

Jurnaliştii au început să îi răspundă deja, pe un ton nu tocmai prietenos. La unison, deşi ziariştii sunt departe de a fi cea mai unită breaslă.

Îi ai aşa cum i-ai crescut, Viorel, mi-aş permite o glumă. Tot ce urmează însă e cât se poate de serios.

Mă gândesc de multă vreme să îmi spun părerea despre catedra de jurnalism. Poate că acum e un moment bun. Îi cer dinainte scuze lui Costel Trofin, unul dintre profesioniştii de acolo.

Mai întâi, să vă spun de ce nu merg jurnaliştii la facultatea de jurnalism: pur şi simplu, nu se identifică cu ea. Şcoala aceasta pare, din afară, că are un singur principiu: să treacă mulţi, ca să vină banii din taxe. Aşa se face că rata celor care provin de la respectiva facultate şi reuşesc în domeniu este mică.

Criticile vin şi din presa, dar şi de la studenți/absolvenţi.

Ce spun jurnaliştii vechi: că tinerii care le cad pe mâini sunt BLANK. Au entuziasm, dar nu ştiu să facă nimic. Nu au idei. Fac greşeli gramaticale. Sunt ignoranţi (îmi povestea recent cineva că a ajutat o absolventă la lucrarea de licenţă. Dacă vă vine să credeţi, nu cunoştea cuvântul "plagiat"). Nu sunt la curent cu ce se întâmplă (mi-a spus de curând o tânără speranţă că Boc este prefectul Clujului). Sunt corigenţi la cultură generală (am cunoscut pe cineva, absolvent de FSPAC, care scria într-o ştire că Oana Pellea vine să-şi ridice un premiu împreună cu tatăl ei). Nu aş da vina pe absolvenţi, ci pe cei care i-au îndrumat. Până la urmă, ei sunt produsul unei fabrici. Într-o lume normală, o fabrică ce scoate atâtea rebuturi ar da faliment. Spunea o doamnă cu funcţie că "facultatea nu te învaţă să apeşi pe buton"; ba da, exact asta trebuie să te înveţe. Ia predaţi-le numai teorie IT-iştilor. Medicilor. Muzicienilor. Dacă nu înveţi să apeşi pe buton, trei ani de şcoală sunt cu doi ani şi jumătate prea mult pentru ce se predă pe Traian Moşoiu.

Majoritatea dintre absolvenţi ajung în presă nu neapărat din nevoia de împrospătare, de care vorbeşte Nistor, ci pentru că ziarele/televiziunile locale sunt mereu în criză, iar debutanţii acceptă să lucreze (aproape) pe gratis. Şi nu devin jurnalişti după ce au obţinuit licenţa, ci după multe luni petrecute în redacţii.

De asemenea sau poate tocmai de aceea, jurnaliştii sunt nemulţumiţi că nu sunt chemaţi să îi profesionalizeze. La FSPAC predau destui profesori care nu au lucrat o zi în presă. Care nu ştiu să redacteze o ştire. Care scriu în editoriale "în continuu", ca domul Nistor (cu sensul ”mereu”) . Care citesc din carte la cursuri. Care se fac că nu înţeleg că absenteismul de la cursurile lor îi penalizează pe ei şi pseudo-profesionalismul lor. Întrebaţi-vă de ce nu găseşti un loc liber la cursurile lui Trofin. De aia! E adevărat, jurnaliştii vechi nu au, poate, doctorate, dar jurnalismul nu se învaţă la bibliotecă.

Studenţii sunt şi ei nemulţumiţi. Majoritatea tac, pentru că vor diploma. Ei se plâng că materia este depăşită, că profesorii sunt doar teoreticieni şi că cei mai în vârstă se raportează la presă ca pe vremea Scânteii. Cică unii "profi" nu sunt capabili să coordoneze lucrări de licenţă sau master. Pe vremuri existau specialişti din străinătate, dar acum şi aceştia s-au rărit. Şi mai spun ceva, mai subiectiv: că nu îşi găsesc acolo repere. Iar asta ar putea să-i jeneze un pic pe dascăli.

"Se va curăţa singură"; mi-a spus, la un moment dat, o persoană la care s-a raportat UBB o lungă perioadă de timp, referindu-se la catedra de jurnalism. Da, dar din păcate pe seama multor generaţii ratate.

Tags: